Papryka w Pudełku

Weekendy specjalne

Jak sama nazwa wskazuje, będą przygotowywane na weekendy. Raz w miesiącu, kucharz który prowadzi w naszej szkole gotowania Papryka zajęcia, będzie przygotowywał catering na wynos o okreslonej tematyce. Będą to obiady dla całej rodziny, tak aby w ten wolny dzień móc zjeść coś odmiennego niż zaplanowaną z góry dietę. Co miesiąc inna kuchnia, co miesiąc inny kucharz, to dodatkowa opcja , która zostanie uruchomiona już w kwietniu.

Poniżej opisy kuchni i przykłady potraw

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska swoim niepowtarzalnym smakiem podbiła kulinarny świat. Choć bazuje na prostych i sprawdzonych przepisach, w jej przygotowanie wkłada się mnóstwo serca i zaangażowania.

Jej doskonałe potrawy bogate są w przyprawy, świeże, zdrowe warzywa oraz aromatyczny parmezan, gotowanie zaś i rodzinna, biesiadna degustacja, wpisały się na stałe w tradycyjny włoski obraz. Charakterystyczną cechą włoskiej diety są dania przyrządzane z miejscowych składników dostępnych w okolicy, o danej porze roku, a słoneczny, południowy klimat zachęca do wspólnego celebrowania posiłków.

Każdy z włoskich regionów słynie z popisowych, doskonałych dań. Kto nie próbował ulubionego, bolońskiego sosu albo neapolitańskiej margherity? 

Spróbuj smaków Włoch, jeśli lubisz:

  •         makarony,
  •         pizzę,
  •         pieczywo,
  •         oliwę,
  •         świeże owoce i warzywa,
  •         południowe oliwki,
  •         aromatyczne sery,
  •         przyprawy i sosy.

Polecamy klasyczne włoskie potrawy:

  •         bruschetta z pomidorami,
  •         krem pomidorowy z pancettą,
  •         ravioli nadziewane ricottą,
  •         saltimbocca alla romana,
  •         risotto z grzybami
  •         krewetki pieczone w alioli, na francuskiej bagietce, z pepperoncino i świeżą pietruszką
  •         caponata z bakłażanów z pomidorami i oliwkami
  •         zapiekane kulki z łososia z serkiem fromage i świeżymi ziołami
  •         saltimbocca alla romana: schab zapiekany z szynką parmeńską i szałwią, podduszany w białym winie
  •         panna cotta
  •         tiramisu

Kuchnia francuska

Francuskie przepisy urzekają wyrafinowanym kulinarnym kunsztem i różnorodnością wyszukanych smaków, choć przyrządzane są często w dość prostych formach. Oprócz sporych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami, wyróżnić można tzw. haute cuisine (drogie, tradycyjne dania) oraz nouvelle cuisine (dania lekkie, zdrowe i krótko przyrządzone). Francuzi uważają, że każdy posiłek należy zwieńczyć kawałkiem wybornego sera, stąd ich rodzajów jest w całej Francji około 500! Ulubione francuskie potrawy przygotowywane są głównie ze świeżych składników, nierzadko w odważnych i fantazyjnych zestawieniach. NIecodzienne dla codziennego podniebienia!

Spróbuj smaków Francji, jeśli lubisz:

  •         pieczywo, sery (zwłaszcza camembert, brie i roquefort),
  •         naleśniki,
  •         warzywa i owoce,
  •         owoce morza (zwłaszcza małże św. Jakuba), oliwę, ryby, zioła i gatunkowe wino.

Polecamy klasyczne francuskie potrawy:

  •         zupa cebulowa na białym winie,
  •         mule z serem roquefort,
  •         polędwiczki wieprzowe sous vide,
  •         tarta tatin w solonym karmelu,
  •         crème brûlée

Kuchnia azjatycka

Kuchnia azjatycka zachwyca fuzją orientalnych smaków od Japonii i Wietnam przez Tajlandię, Koreę i pozostałe fascynyjące kulinarne rejony Azji. My zaś spróbujemy wszystkiego po trochu: aromatyczne regionalne zupy, piekielnie ostre przyprawy, soczyste egzotyczne owoce, a także szybkie dania uliczne, z których słynie Kambodża – to tylko kilka z naszych apetycznych, orientalnych pomysłów. Skosztujcie ich wszystkich!

Spróbuj kuchni azjatyckiej, jeśli lubisz:

  •         specjały japońskie,
  •         kurczaka lub wołowinę,
  •         ostre i aromatyczne sosy oraz pikantne przyprawy,
  •         orientalne zioła,
  •         makaron,
  •         ryż, ryby i owoce morza,
  •         świeże warzywa i niecodzienne odmiany egzotycznych owoców

Polecamy klasyczne azjatyckie potrawy

  •         tajską zupę curry z krewetkami bbq,
  •         polędwicę wieprzową z imbirem,
  •         pad thai – smażony makaron w stylu tajskim,
  •         marynowane tofu z warzywami stir-fry,
  •         banany katsu z kokosowym sosem
  •         mango sticky rice tajski deser
  •         kanapkę Johna Rambo i wiele innych
  •         zupę kokosową z miętowym kurczakiem z makaronem ryżowym
  •         krewetki w zielonym curry
  •         Tajskie szaszłyki z wieprzowiną